Stap 1: Meubel reinigen

De eerste en belangrijkste stap in het opknappen van meubels is het reinigen. lees hiervoor Blogpost meubels-ontdoen-van-was: https://www.cedante.nl/meubels-ontdoen-van-was/

Stap 2: Schuren

Wacht totdat het meubel helemaal gedroogd is. Vervolgens is het tijd om de meubels te schuren. Zit er lak of vernis op de meubels? In dat geval moet u schuren, dit zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag mooi en lang blijft zitten. Indien er nog lak of vernis op de stoel, tafel of kast zit, zal de nieuwe verflaag niet goed hechten of niet in het hout trekken. Het is tevens belangrijk dat u eerst schuurt wanneer de oude laag verf loslaat. Dicht tevens eventuele kieren en gaten. Nadat u de kieren en gaten hebt opgevuld moet er opnieuw licht geschuurd worden. Een meubel hoeft niet helemaal kaal geschuurd te worden.

Stap 3: Grondverf

De volgende stap is het aanbrengen van grondverf. Het aanbrengen van grondverf is erg belangrijk voor de hechting van de verf. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe laag goed hecht. Verdun de eerste laag grondverf op kaal hout met circa 5%. Als u dit doet dringt de verf beter in waardoor hij beter hecht. Schilder vanuit het midden naar de hoeken, hierdoor voorkomt u druipers. Bij een groot meubel zoals een kast kunt u het beste beginnen bij de randen. Na het drogen van de grondverf schuurt u deze licht op en gebruikt u opnieuw verfreiniger voor het schoonmaken van het meubel.

Stap 4: Schilderen

Vervolgens kan er eindelijk geschilderd worden. Dekt de eerste laag niet voldoende? Laat het drogen en begin vervolgens met het schilderen van een tweede laag.

Stap 5: Afronding

Na het schilderen is het tijd voor de afronding. Indien u tevreden bent over de uitstraling van de meubels dan laat u het hierbij. Het is echter tevens mogelijk om na het schilderen een meubelstuk een oude doorleefde look te geven. Het laatste laagje verf schuurt u door met schuurpapier. Doe dit op sommige plekken tot het hout en op andere plekken minder grof. Deze manier van ‘pimpen” resulteert in een look waarbij het lijkt alsof het meubel door vele jaren heen veel verflagen heeft gehad. Om het lagen effect te benadrukken is het aanbrengen van een andere kleur verf eventueel mogelijk. Dus bijvoorbeeld eerst een laag wit en dan een laag groen. Bij doorschuren komt de witte laag naar boven. Ga niet doorscheuren met een schuurmachine dat wordt heel lelijk.

Meubels laten restaureren en schilderen

Ziet u het niet zitten om zelf een meubel op te knappen of te schilderen, dan kan Cedante dat voor u doen. Alles is mogelijk. Indien u het restaureren en schilderen overlaat aan Cedante, dan  bent u verzekerd van vakwerk. Uw meubels zien er weer nieuw uit en u zult er lang van kunnen genieten. Neem gerust contact op met mij info@cedante.nl /06-24779357.